zaterdag 28 januari 2017

De Ollie Bomber: ready for spring!

Hoewel de gevoelstemperatuur beneden 0 is, de afgelopen weken in het teken stonden van warme chocomel, schaatsen, mutsen en wanten, is het toch écht zo. Over minder dan twee maanden is het lente. En ook al moeten we er op dit moment nog niet aan denken met blote beentjes naar buiten te gaan, de nieuwe lentecollecties druppelen binnen en doen ons verlangen naar warmere dagen.
Ook in stoffenland kwamen er nieuwe collecties binnen, en ik werd aangetrokken tot (hoe kan het ook anders?) de roze Monstera stof van Elvelyckan. Ik ben geen groen fan. Nou ja, ik hou van planten in- en buitenshuis, ik hou van avocado's en appels, en van broccoli en boontjes. Maar in mijn kledingkast (en die van mijn dochters) zul je zelden groen tegenkomen. Heel donkergroen staat ons best, maar daar houdt het mee op. De hele botanische trend trok wat kleding betreft dus aan ons voorbij. Maar deze dusty pink versie kan ik dan wel waarderen ;)
Ik bedacht, na overleg met Francien dat een bomberjasje in deze stof mooi zou zijn.


 De Ollie bomber
Een korte zoektocht bracht me tot de Ollie Bomber van sew a little seam. Een heel fijn patroon met zeer uitgebreide instructie. De bomber is gemaakt voor rekbare stoffen. En daar stuitte ik op een klein probleem: ik wilde mijn tricot stof namelijk doorstikken waardoor de rekbaarheid zou verdwijnen.
 Voor de zekerheid nam ik daarom maat 8 (waar Feline normaal in maat 7/8 zit). Ze heeft nog voldoende ruimte, maar hij is zeker niet té groot. Hoe doe je dat nou zelf?
Wil je ook je je jasje doorstikken? Zo deed ik het: ik knipte de patroondelen groter uit dan het patroon. Dit omdat het doorstikken ervoor kan zorgen dat je patroondelen wat krimpen. Hierna streek ik volumevlies tegen de achterkant van de tricot. Op de volumevlies tekende ik met een geodriehoek een loodlijn, en daarna op 45 graden een schuine lijn. Evenwijdig hieraan tekende ik alle lijnen die later gestikt dienden te worden. Hierna stikte ik op alle patroondelen de naden, en tot slot knipte ik de patroondelen op de juiste maat. Het effect is helemaal zoals ik wilde, maar het nam wel serieus een berg tijd in beslag (ik denk meer tijd dan het in elkaar zetten van het jasje zelf).
De binnenkant werd van een gridstof in wit met oker. De boordstof is ook van Elvelyckan en matcht daardoor perfect met de buitenstof.


Zelfgemaakte kleding goedkoper?
Nog steeds denken mensen dat kleding naaien goedkoper is dan kopen in de winkel. En dat ik zo een jasje op bestelling voor ze kan maken. Het leek me leuk daarom eens een rekensommetje te laten zien. Voor dit jasje kocht ik buitenstof (1 meter a €24), binnenstof (1 meter in de sale voor €8), tussenvoering (€12), boordstof (€4,50) en een rits (€3). Een totaal van ruim €50 aan materiaal dus. Voor dat geld alleen heb je al twee bomberjackjes bij een H&M of Hema. Maar goed, er is naast materiaal vooral ook werk in gaan zitten. Alleen al het doorstikken van de panden van het buitenjasje, inclusief het tekenen van de lijnen en het knippen van de stof kostte me een halve werkdag. Het in elkaar zetten van het jasje nam ook nog 3 a 4 uur in beslag. Bijna een complete werkdag dus. Tja, hoeveel zou ik dan moeten vragen voor het maken van zo een jasje op bestelling? Ik geloof niet dat iemand dat er voor over zou hebben ;) Het was in elk geval een heerlijk projectje om te maken, en het leverde een uniek jasje op.Monsterastof: Elvelyckan
boordstof: Elvelyckan
binnenstof: tricotstoffen.nl
rokje: Gray Label
kniekousen: Condor via Kousen & Karton
schoenen: Rollie Nation via Pepatino


26 opmerkingen:

 1. Helaas denken veel mensen inderdaad dat wanneer je dingen zelf maakt je dat zo even doet. Dat het gaat om originele stukken waar een prijskaartje aanhangt realiseren ze zich vaak niet. En vaak al helemaal niet hoeveel tijd er in kruipt....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank! ik zie het als een compliment dat ze het vragen hoor, maar haalbaar is het gewoon niet ;)

   Verwijderen
 2. Prachtig zeg! Ik klikte direct door naar de webwinkel om het patroontje aan te kopen! Bedankt voor de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi jasje! En inderdaad, als je het voor je eigen kinderen doet heb je dat er voor over he, maar zoiets op bestelling maken, daar krijg je nooit een faire prijs voor...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig schoon! Topjasje en zo mooi gestyled ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig jasje, ik hou wel van je 'roze' stijl!
  In de koopjesperiode kocht ik soms heel mooie dingen voor maar enkele euro's. Maar wat jij maakt kan je niet vergelijken met Hema of H&M. Geef toe, de kwaliteit en afwerking is daar toch een heel stuk lager.
  Ik naai in principe ook niet op bestelling. Vorig jaar maakte ik wel een communiejurkje geheel naar wens en daar had ik zoveel voldoening aan ... Ik vroeg enkel een mooie foto :-) en geniet daar nog steeds van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dat is heerlijk he? ik doe ook alleen de klusjes die ik leuk vind!

   Verwijderen
 6. Echt ongelofelijk mooi! Veel werk, maar het resultaat is geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super mooi gedaan en inderdaad voor het goedkope moet je geen kleding zelf naaien maar wel voor de voldoening en het unieke stuk dat je achteraf complimenten bezorgd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Keimooi Esther! En ik ben blij dat jij dat rekensommetje even maakte. Ik krijg hier ook zo vaak die vraag. Stel dat je dan nog €20 of €30 per uur aan tijd zou rekenen... Duur jasje dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig!! Ik ga meteen eens naar het patroon kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi! En ook een mooie rekening! Daarom naai ik alleen voor mensen die ik liefheb!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kreeg ook die vraag. ...
  Prachtige jas. Zie die vraag als een compliment. Je bent een trendsetter.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig mooi! Ik maakte vorig jaar ook es een manteltje voor een vriendin haar dochter. Aan materiaal alleen al een killer idd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. super jasje!! En ja ik herken dat ook, mensen die zeggen dat ik 'het voor de goeikoop' doe zeker, zelf naaien? En of ik dansnel eens een rok of jurk voor hunzelf wil maken? Ten eerste ben ik geen professioneel naaister en is mijn afwerking msischien niet altijd top, ten tweede is maatwerk echt wel moeilijk en ten derde, ik heb ook maar 24u in een dag en moet nog voltijds werken, een gezin tevreden houden én slapen! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een geweldig mooie jasje! Een uniek exemplaar!
  Dat is waarvoor je zelf naait, hè? Heel herkenbaar. Goedkoper is het vaak niet. Maar wat leuk als jouw kind in unieke exemplaren rondloopt.
  Prachtige foto's ook. Een echt fotomodel ;-). Dat hebben jullie samen mooi gedaan.
  Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een ongelooflijk mooi jasje!!! Je dochter straalt ermee!

  BeantwoordenVerwijderen