donderdag 8 oktober 2015

The Jackie: stijl kent geen tijd

Ik maakte 'm al eens eerder, de Jackie jas, getekend door An en Griet. Ik wilde graag nog eens een jasje naaien voor Feline. Ze heeft een superwarme winterjas, maar die frisse herfstdagen, waarop de temperatuur 's middags wel 15 graden kan verschillen van de temperatuur in de ochtend, riepen gewoon om een herfst-Jackie.
Ik kocht een pied de poule wolletje. Omdat zwart en wit zo gemakkelijk te combineren zijn, en omdat de Jackie jas op zich net zo tijdloos is als de pied de poule print. Bij Jackie denk ik automatisch aan Jackie Kennedy-Onassis, een klassieke schoonheid. 1 tip: ik stikte elke naad met een speciale steek, waarbij het stiksel 3 keer genaaid werd. Ik merkte namelijk na een test, dat bij een gewone steek de stof vanwege de grove weving losgetrokken kon worden.

Ik maakte enkele aanpassingen, zodat de jas iets meer naar mijn zin zou worden. Een klassieke jas heeft natuurlijk een of twee knopenrijen, maar kleuters (en vooral hun juffen) verwensen lastige knopen. Na het zien van haar jas voor Kids on Tour besloot ik dan ook een rits in te zetten. Piece of cake. Daarnaast besloot ik de zakken in de naden te vervangen door paspelzakken. Even een secuur werkje, maar als ze lukken zijn ze zo mooi! Ik gebruikte Sha's geweldige tutorial, en dat resulteerde in prachtige paspelzakken. Al zeg ik 't zelf.

Ik paste ook de mouwen aan. In de originele Jackie lopen de mouwen recht, waardoor ze onderaan vrij wijd zijn. Dat kan er ook voor zorgen dat de wind naar binnen waait. Je kan dat opvangen met windvangers, maar ik koos ervoor om de mouwen naar onderen toe te versmallen. Ik vind zo een smallere mouw niet alleen praktisch maar ook wat eleganter. Pretty sure dat Jackie O. dat ook had kunnen waarderen.

Maar genoeg gepraat, kijk vooral naar de foto's :)

 Ik ben verliefd op die egeltjes handschoenen. En vond dat de 'volwassen' jas ook wel een echt kinderlijk accessoire kon gebruiken. Ze zijn van Emile & Ida.

Patroon: Jackie jas
Stof: Pied de poule mantelstof via Bas Bastiaans modestoffen
Voeringstof: Milk stof (french terry) via Etsy. de mouwen werden gevoer met een zeer stevige, doch soepele en gladde zwarte stof van Lotte Martens. Ook de zakken naaide ik met die stof.

Honingkleurige sjaal: Aymara (via PetitJule)
Handschoenen: Emile et Ida (via BarnBarn)
Muts: Zara

28 opmerkingen:

 1. Oh! Ik vind de jas héél mooi, zou helaas die kleuren nu nog niet verkocht krijgen aan mijn 8-jarige, maar stijl kent idd geen tijd, ooit ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo mooi! Ik heb ook leren paspelzakken zetten met die tutorial! Ze maken het geheel gewoon af!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh waw wat een mooie jas! Met die rits ziet hij er een pak sportiever uit... heel geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt mooi en die combinatie met de voering vind ik de max!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt mooi, deze Jackie! Ik heb echt spijt dat mijn meiden niet meer in een Jackie passen... #pruillip

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt heel mooi ! Echt weer jouw stijl

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige jas! Ik vind de stof aan de binnenkant ook erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O ge-wel-dig!! Zo'n rits lijkt me ook wel wat. Je zegt 'easy'. Wat heb je er extra voor moeten doen? Heb je iets erbij moeten tekenen aan het patroon? Zou t erg graag horen hoe of wat :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op het patroon staan tekens 'midden voor' daar knip je het patroon af (de voorpanden wrden dus iets smaller. Ik naaide buitenjas volledig, zette daar de rits aan, naaide toen de voeringsjas, en naaide de twee jassen eerst bij de rits aan elkaar, daarna verder volgens handleiding.

   Verwijderen
  2. Dank voor je reactie. Nog eens n keer rustig kijken met handleiding erbij. Maar is het dan, nadat ook voeringstof aan rits gemaakt is, ook nog gewoon af te maken met keergat enzo? Zo lastig beeld bij te vormen, maar vind hem geweldig!

   Verwijderen
  3. Klopt helemaal, keergat etc. Ik moest het ook even voor me zien, maar t is niet ingewikkeld. En nog voordeel: geen knoopsgaten naaien...

   Verwijderen
  4. klopt helemaal! Al vind ik een rits nog altijd een even grote uitdaging hoor, haha..Vind vooral t voordeel dat t goed winddicht is :) Dank voor je uitleg!

   Verwijderen
 9. Ik heb exact dezelfde jas voor mijzelf! Hartje voor pied de poule <3 Maar oooooh Esther, zoooooo mooi! Ik droom van een matching jas voor Eloise, moest deze ooit te klein worden dan weet je mij wonen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Esther, deze is zo, zo, zo mooi!! Knap! Ook de dochter er in! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jadadde, je doet h weeïge. Mooi heel mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Amaai, mooi en je doet h weer: iedereen vindt h opnieuw fantastisch

  BeantwoordenVerwijderen
 13. supermooi!
  En die wanten zijn geweldig schattig

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Supermooi! De foto waar ze haar kleedje zonder mouwen toont vond ik wel grappig, met zo'n kleedje kan ze een warme jas wel gebruiken. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat mooi! Ik twijfelde ook nog even voor een rits maar was uiteindelijk te lui om het te hertekenen - onzin natuurlijk, ik onthou het voor een volgende keer!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Chique en toch speels! Ze staat er erg mooi mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heeeeeeerlijk! Ik heb hier nog een paar pied de poule stofjes in de kast om dezelfde reden: klassiek verveelt nooit! Perfecte aanpassingen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jackie blijft knap! En met dat jurkje eronder kan ze gerust een ochtend-avond-temperatuurverschil van 30 graden aan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. de rits, de zakken, de voering : prachtig gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Super mooi! Welke speciale steek heb je dan specifiek gebruikt. Heb ook zo'n gelijkaardige stof liggen. Alvast bedankt voor een antwoord!

  BeantwoordenVerwijderen