vrijdag 2 maart 2018

DIY: the Morley hack

Niet ingewikkeld, maar zeer feestelijk effect die voorjaarsjurk die ik naaide. Vandaar een tutorial voor wie ook aan de slag wil, en niet direct ziet hoe dat in elkaar zit.

Nodig voor deze jurk:
- Een basispatroon van een jurk (alleen bovenstukje)
- Katoenen (of andere niet rekbare) stof. Ik zou zeggen een niet te stevige stof, aangezien je nogal veel stof rimpelt. Ik gebruikte voor mijn maat 8 jaar 2 meter stof van 140 cm breed.
- Garen
- Een bijpassende (blinde) rits, die minimaal even lang is als je rugpand (bij mij was een rits van 22 cm gezien de diep uitgesneden rug voldoende)


Je start met een basispatroon voor het bovenstuk. Ik koos wederom voor de Antoinette (niet meer verkrijgbaar). Bijvoorbeeld in stof voor durf het zelvers 1 of 2 staan goeie basispatronen.


Voor je het patroon van voorpand gaat aanpassen, gebruik je eerst het basispatroon al om de stofdelen te knippen van de voering van voorpand, de voering van rugpanden en de rugpanden. Ik besloot om de voering gelijk te houden qua stof.


Dan ben je toe aan de patroonaanpassing om de patroondelen van het voorpand te kunnen knippen. Teken een lijn vanaf binnenkant schoudernaad naar de middenvoorlijn. Blijf iets van de rand af, en teken een mooie ronding.


Knip het patroondeel voor op de getekende lijn.


Knip de patroondelen van het voorpand.


Voor de ruffle langs het voorpand knip je over de gehele stofbreedte een strook stof van 10 cm breed.


Deze strook strijk je dubbel, averechtse kanten op elkaar.


De gestreken naad stik je vlak langs de rand door.


Aan de 'open' kant van de strook naai je twee rimpeldradenTrek de rimpeldraden aan, zodat de strook precies past op de ronding van je voorpand.


Speld de ruffle op het voorpand, rechtse kanten op elkaar.


En stik! dan verwijder je de rimpeldraden. Het ziet er dan zo uit.


 Speld de twee delen van het voorpand op elkaar (goede kanten op elkaar, met de ruffle ertussen)


Je voorpand is klaar!


 Speld en stik de schoudernaden van zowel de voeringsstof als de buitenstof.


Leg de 2 bovendelen met de goede kanten op elkaar, speld en stik de halsopening en de armopeningen.

Let op bij het stikken van de halsopeningen dat je pas na enkele cm' s begint te stikken. Zo heb je later ruimte om je rits goed in te zetten.
Maak knipjes in de rondingen tot aan het stiksel. Dan keer je je bovenstukje binnenstebuiten, naar de goede kant.Nu zet je de rits in. Eerst in de buitenstof (met bij voorkeur een blind ritsvoetje). Nu naai je de voeringstof aan de rits met een gewoon ritsvoetje, goede kant van de stof op de rits.


En stik je de cm' s die je bij de eerste stap oversloeg ook dicht. Hoekjes kun je dan bijknippen


De rits zit! Als de rits erin zit, kun je ook de zijnaden van je bovenstukje dicht stikken, en dan is je bovenstuk af.


Dan neem je twee rechthoeken voor de rokdelen. Ik nam voor maat 8 jaar 2 x de stofbreedte, en 46 cm hoog. De rechthoeken met goede kanten op elkaar en stikken + locken, of je naait zoals ik met Engelse naden (eerst leg je de stof met de averechtse kanten op elkaar, en je stikt op 0,5 cm. Dan leg je de stof met de goede kanten op elkaar, en stik je op 1 cm. Dan is je naad netjes afgewerkt.


Breng rondom aan de bovenrand twee rimpelnaden aan.


En rimpel de rokdelen tot ze de breedte van het bovenstuk hebben.


Speld de rok en het bovenstuk op elkaar (goed op goed), let erop dat je dus 3 lagen stof samen naait (buitenkant bovenstuk, voering van bovenstuk en de rok). Stik rondom, en verwijder de rimpeldraden. Nu hoef je alleen nog maar om te zomen. Ik kies meestal voor een iets bredere zoom, ik strijk eerst 4 of 5 cm stof om naar binnen, en vouw die dan daar binnen. zo krijg je een zoom van 2 a 2,5 cm. 


Done! Heel veel feestplezier met je mooie jurkje!
7 opmerkingen: