zondag 29 oktober 2017

De Pronk-Parka

Sorry alvast voor de foto spam. Maar wanneer je de laatste tijd vooral ' snel klaar' projectjes gewend bent, dan is het naaien van een parka-jas dus echt wel aanleiding voor pronken, ergo foto-overload.
Ik naaide de Drake jas uit La Maison Victor voor Liv. Ik zag inspiratie bij Helena van De Stoffenkamer, en wilde ook dolgraag naaien met de oilskin stof in een cognac-achtige kleur. De stof was aldaar uitverkocht, en al google-end kwam ik op Mieke' s K-Bas terecht. Ik hoor u denken: 'daar vind je toch vooral tassenmateriaal en kurkleder?' Klopt als een bus, maar K-Bas heeft dus ook gewaxte katoen. Voordeel is dat je er dus ook gelijk de benodigde koord, koordstoppers en rits aanschaft.
Op zich ging het naaien vlot (ik tekende de jas donderdag uit, zaterdagavond was ie af), maar uiteraard ging niet alles van een leien dakje. Ik worstelde met name met de paspelzak. De patroondelen leken niet te passen (en als je dan na die worsteling opmerkt dat het in het patroon ook nog gaat om een fake zak.....) En dus haalde ik die van ellende weer helemaal uit elkaar. Ik gebruikte vervolgens de tutorial van Zonen09 om een bijna perfecte paspelzak in te zetten. Maar no way dat ik dat kunstje aan de andere kant herhaalde. 1 perfecte paspelzak was al meer dan ik me kon wensen, wie gaat dan het lot nog eens tarten?
Een andere hobbel was toch de stof. Ook al naaide de stof superfijn met de jeansnaald, dat die stof gewaxt is zal je weten! Overal waar ik patroondelen liet liggen was er een vettige waas te vinden. Ik dweilde de vloer even vaak in die drie dagen als in de afgelopen 6 maanden, mijn handen zijn nog nooit zo vettig (doch superzacht) geweest, en mijn naaimachine is ook aan een ontvettende reinigingsbeurt toe. 
Maar het resultaat, ik ben er tevreden over! De kleur is top, de afwerking helemaal naar mijn zin met al die sierstiksels, dochterlief is tevreden met de zachte capuchon, en met al die wax is de jas fijn regenproof!
Met zo een parka wil je toch pronken? Zo jammer dat ik net bij zo een projectje mijn merk-labeltje vergeet in te naaien....
Patroon: Drake jas uit de LMV. Ik naaide de jas in maat 146-152, en ik vind hem vrij klein vallen (Liv is bijna 10)
Stof: gewaxte katoen in kleur zand van K-bas
Fournituren: K-Bas
Fake fur in de capuchon: Stoffen van Leuven
Sjaal: Mingo kids.


17 opmerkingen:

 1. He-le-maal geslaagd, Esther! Foto-overload is een must en je totaal vergeven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tuurlijk mag je pronken! Wat een prestatie en dat op 2 dagen tijd. WAW!
  Grappig, er kwam een herinnering in me op bij het lezen van je ervaringen met deze stof ... Ooit had ik een 'barbour'-jas. Ook in zo'n waxed-stof. Dat was ik helemaal vergeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige jas!! En wat een mooie stof koos je hiervoor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar mag zeker mee gepronkt worden! Prachtige jas in deze stof! Ik had het onderhoud van mijn naaimachine ook uitgesteld om eerst nog een oilskin tas af te maken. Dat vet is best heftig....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las net je blog erover! Goeie tips! Hoe is jouw ervaring in t gebruik, blijft t geen vet ‘afgeven’?

   Verwijderen
 5. Hoeveel keer mag ik Waw zeggen om uit te drukken hoe Waw ik dit vind? Dit ziet er zo professioneel uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige jas! En wat een tempo. Ik heb net voor het eerst een jas genaaid en die was niet op een paar dagen tijd af. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn mond valt open. Prachtig is een understatement... X

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En wat een tempo. Ik heb net voor het eerst een jas genaaid en die was niet op een paar dagen tijd af. :-)


  ทางบ้าน

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog...
  I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
  I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
  ลาลีกา

  BeantwoordenVerwijderen