zondag 24 november 2013

Knopenpad of toch knopenpat?

U mag best weten dat ik nogal een allergie heb voor spelfouten (en, beheers u: niet allemaal in mijn berichten gaan zoeken naar grammaticale fouten hé?).
Toen ik dit rokje naaide was ik dan ook al bezig met hoe het rokje te omschrijven. Een rokje met een 'knopenpad' dacht ik. U weet wel, een pad van knopen, 5 knopen op een rij, een pad dus. Dacht ik dan he. Maar velen denken anders. De madame van hét rokjesboek schrijft over een 'knopenpat' en een berg aan bloggers met haar. Maar als ik het google, dan komen beide schrijfwijzen voor. Ook de Dikke van Dale bracht geen uitkomst. Anyways, als iemand van jullie 100% overtuigd is van de correctheid van een van beiden, laat het me weten :)

Een rok met een rij knopen dus. In een stofje waar ik verliefd op werd bij Bambiblauw. Het is van Dear Stella, en heet 'Lines Gold'. Het is een heerlijk en stevig stofje, en de gouden elementen glimmen mooi.
De knopen passen perfect bij het stofje en vond ik bij een lokale stoffenwinkel. Ik gebruikte het patroon uit allemaal rokjes, nadat ik zwaar onder de indruk was van Mina Dotter's versie. Verschil is dat ik het originele afgeronde beleg gebruikte als tailleband, en geen rechte strook.


 
Stof: Dear Stella
Shirt: Kousen & Karton
Vestje: H&M

15 opmerkingen:

 1. Een heel mooi rokje in een knappe stof. Ik zou opteren voor 'knopenpad' om dezelfde reden als jij, nl. een pad met knopen. Het is een samenstelling en dan zou je voor de verklaring moeten gaan zoeken bij de betekenis van de grondwoorden knoop en pad. De verschillende betekenissen van 'pat' laten geen enkel verband vermoeden met een rijtje knopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij beide woorden weet ik precies wat je wil zeggen en dat is het belangrijkste! Een heel mooi rokje met een leuke kleurencombinatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik waande mij altijd een vreemde eend, dus het stemt mij blij te zien dat ik niet de enige ben met een allergie voor spellingsfouten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. als er "pat' zou staan zou ik dat als fout ervaren, maar of mijn mening 100% juist is...
  leuk rokje trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wawww...wat een mooi rokje. Of het nu pat of pad is...kan je helaas niet helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supermooi rokje .'.D of T who knows maar dit rokje kan tellen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook een pad-voorstander, 'pat' zou toch gek zijn? (Heb trouwens ook een spel-allergie... Kan ik geweldig op afknappen). Prachtig rokje trouwens, dat model wordt hier zeker ook een keer gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Supertof. Ik snap echter niet wat je bedoelt met die tailleband...

  Enne...hebben jullie geen plannen om die mooie poster uit te brengen en te verkopen? Ik ben alvast ontzettend geïnteresseerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Isabelle, ik bedoel dat ik het platstuk heb gebruikt als tailleband ( dat bestaat dan uit drie delen, dus met zijnaden) ik knipte alles dubbel zodat er aan binnenkant en buitenkant van de rok een platstuk is. Snap je m nu? Of werkt een foto beter?

   Verwijderen
 9. Haha, ik heb het mij ook al zitten afvragen welke nu de correcte wijze is...
  Heel knap rokje!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi rokje. Dit heb ik even gepind!!
  Ik zou eerder knopenpad gebruiken, maar heb geen flauw idee of dit wel correct is...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier nog zo'n allergie aan spellingfouten. Ik ben 100% zeker dat het pat is, heb er ook ooit eens een zoektocht voor de juiste schrijfwijze voor gedaan en hierop uitgekomen. In de knippie ed staat het ook zo geschreven. Je zegt trouwens ook knopenpatten ipv knopenpaden ;-) Prachtig rokje trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Of het nou met een d of t is ... het is een prachtig rokje! Mooi stelletje; het rode shirt kleurt leuk bij de rode knopen. Ook ik ben geen liefhebber van spellingfouten. Succes met je zoektocht naar de goede spellingswijze ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik gebruik ook altijd de term knopenpat, je vindt het in de Van Daele bij "pat"

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sorry, ik bedoelde natuurlijk Van Dale 😱😂

  BeantwoordenVerwijderen