maandag 10 september 2012

Hoe maak ik een t-shirt-jurkje?

Nou , zoals beloofd, een heuse t-shirt-jurk tutorial :) , voor zover je niet al zelf al had bedacht hoe dit simpele klusje in zijn werk gaat...

Nodig:
Een uurtje tijd
Een naaimachine (en als je het nog sneller klaar wilt hebben, en ietsje mooier afgewerkt een Lockmachine)
Een basic stretch shirtje in de maat van je dochter (VanJansen gebruikt meestal de Hema shirtjes, maar alles volstaat!)
Tricot stof (in de lengte van het rokdeel; ik bestel meestal een halve meter stof van 1.40 breed, maar als je het jurkje bijvoorbeeld voor een meisje van 12 gaat maken kun je dus beter eerst meten en dan pas stof kopen)
Leuke fournituren om het af te maken: een lintje, applicatie, knoopje, etc.
Schaar
Meetlint
Papier & potlood


Stap 1
Knip het shirtje door (recht uiteraard!). op zich maakt het niet zoveel uit waar je het shirtje doorknipt, als het maar recht is dus, en natuurlijk heb je beide mouwen nodig. ik neem meestal waar het shirtje wat smaller wordt, dan is je jurkje straks ook mooi getailleerd.  
 
 
 
Stap 2
Vouw het shirtje dubbel, en teken vervolgens zelf het patroon voor het rokdeel. Het patroon moet aan de bovenkant aansluiten op het t-shirt deel, voor de rest bepaal je zelf breedte en lengte (lengte schat ik meestal, maar het best kun je er een bestaand jurkje van je dochter bijpakken dat prima zit, of je dochter even opmeten). voor de kleinere maatjes volsta je met 1 a4 blaadje, vanaf maat 98-104 plak je 2 a-4 blaadjes aan mekaar om het patroon uit te tekenen.
 
 

 
 
 
Stap 3
Dan neem je het patroondeel van de rok over op het stof. Het rechte deel van het papieren patroon leg je op de stofvouw (je vouwt de stof dubbel, en op deze vouw leg je de rechte kant), zodat je een symmetrische rok krijgt. Het eerste rokdeel knip je dan uit (met een naadwaarde van 1cm). Omdat je jurkje ook een achterkant nodig heeft, leg je het uitgeknipte stofdeel op de stof, speld je dit eventueel vast op de stof, en knip je nog zo een zelfde deel.
 
 
 
 
Stap 4
Evenredig aan de onderkant van de jurk knip je twee repen (het boord van je jurk). Dit boord mag ook iets minder lang zijn dan de breedte van de onderkant van de rok, dan krijgt je jurk wat meer 'ballon' effect. De breedte van de repen is de breedte van het beoogde boord maal 2 +2 cm (dus: wil je een boord van 3 cm breed, dan knip je 2 repen van 2 x 3 +2 = 8 cm breed).
 
 
Stap 5
Nu ga je echt aan de slag! leg de 2 rokdelen met de goeie kanten op elkaar (dus de kant met de print op elkaar), en lock je de zijnaden op 1 cm van de rand. Wanneer je geen locker hebt dan stik je de zijnaden op 1cm met een rechte steek. de randen werk je af met een kleine zigzagsteek (op zich gaat tricot niet snel rafelen, dus is het niet zo een probleem als je de naadjes niet heel netjes afwerkt). Wanneer je bijvoorbeeld zoals ik je eigen labeltje in je jurkje wilt naaien, dan doe je dat meestal in de zijnaad, en moet je dat dus tijdens deze stap doen!
 
 
 
Stap 6
Met het boord doe je exact hetzelfde: leg de goede delen op elkaar (speld eventueel vast), en lock of stik de zijnaden.
 
 
 
Stap 7
Dan klap je het boorddeel dubbel over de zijnaden
 
 
Stap 8
Het boorddeel schuif je dan over het rokdeel: de onafgewerkte randen vallen op elkaar . speld de twee delen op elkaar. let er hierbij op dat de naden netjes op elkaar vallen.
 
 
Stap 9
Lock of stik rondom op 1 cm. Klap het boorddeel terug, en het onderste gedeelte van het jurkje is af.
 
 
Stap 10
Deze stap herhaal je eigenlijk bij het bevestigen van het t-shirt deel aan de rok. Draai rokdeel binnenstebuiten en schuif over het t shirt. Speld vast, en lock of stik rondom. Wanneer je een strikje op de jurk wilt (zoals bij de jurkjes van Liv en Feline uit een eerdere post), dan stik je het lintje tijdens deze stap tussen het shirt en rokdeel in, net zoals bij het labeltje.
 
 
 
 
 
 
Stap 11
Werk het jurkje af, met applicatie, bloemetje, roeselrandje.. wees creatief! deze versie kreeg een roeselrandje op de overgang van t-shirt naar rokdeel genaaid, en een stofknoopje met lintje op het t-shirtdeel.
 
 
 
 
En af is je jurkje!
 
 
 
 
ps1: Overigens maakte ik dit jurkje na het maken van de laatste foto nog wat smaller, aangezien vriendinnetje Annebel zo'n sprietje is....
 
ps2: Ter variatie kun je ook nog een extra strook tussen t-shirt en rokdeel zetten, zoals ik bij het jurkje van Benthe deed
 
 
 

11 opmerkingen:

 1. Ik ga het zeker een keer uitproberen gr linda kruijer

  neem ook eens een kijkje op
  studiokeesengrietje.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Esther, bedankt voor dit superleuke idee! Ik heb afgelopen week ook zo'n jurkje gemaakt. Natuurlijk is het nu het totaal verkeerde seizoen maar ik wilde het graag proberen. Het is inderdaad erg makkelijk en het staat onze jongste zo leuk!
  Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Esther, bedankt voor je fijne uitleg! Ik heb inmiddels 1 zomerjurkje gemaakt, en er zullen er nog vele volgen! Ideaal om van nog bruikbare- maar- te korte- shirtjes af te komen!
  Kijk hier voor het resultaat: http://welkeelke.blogspot.nl/2013/07/zaterdagochtend-klusjes.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi! Wilde je even bedanken ....afgelopen week 4 jurkjes gemaakt met behulp van jouw fijne uitleg....groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maaike, wat leuk dat je reageert, en goed om te horem dat je zoveel jurkjes hebt gemaakt! Veel plezier ermee!

   Verwijderen
 5. Grandioos! Simpel, maar toch een supertip!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg leuk. Deze week ook één gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ontzettend leuk! Ik ben gek op dit soort jurkjes. En het is voor mij als beginnend kledingnaaister (heb tot nu toe alleen ritmisch gympakjes genaaid) ook niet moeilijk te maken. Echt heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op verzoek van een vriendin heb ik dit jurkje gemaakt voor haar dochter. Wat een super goed idee! Benieuwd naar mijn resultaat? Neem dan een kijkje op http://sandravanhensbergen.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb vandaag ook jurkje gemaakt,vind zelf leuk geworden.

  BeantwoordenVerwijderen